V Radaticiach chystajú premiérový ročník pretekov furmanov

30.01.2007 Prešov

Prešov 30. januára (TASR) - Do 20 pretekárov s pármi ťažných koní sa prihlásilo na prvý ročník pretekov O furmanski batoh v sobotu 3. februára v obci Radatic...
Prešov 30. januára (TASR) - Do 20 pretekárov s pármi ťažných koní sa prihlásilo na prvý ročník pretekov O furmanski batoh v sobotu 3. februára v obci Radatice asi 15 kilometrov od Prešova.

Novozvolená starostka obce Anna Halická vidí v aktivite podporu miestnej kultúre a turistike. Očakáva, že na preteky v lokalite kopca Barcovka prídu nielen súťažiaci so sprievodom, ale aj mnohí zvedavci. Pripravili pre nich viacero sprievodných akcií, ba aj nezvyčajnú tombolu.
Riaditeľ pretekov, člen Asociácie furmanov Slovenska (AFS) Jozef Jurko na dnešnej tlačovej konferencii v Prešove informoval, že prihlásení sú súťažiaci z viacerých okresov východného Slovenska, stredného a tiež zo západnej časti SR. Podľa jeho názoru v Radaticiach s takou stále živou tradíciou furmanskej činnosti, lebo ešte nie tak dávno tu bolo 25 párov koní, sa mala akcia konať už pred dvoma - troma rokmi. On síce pochádza zo susednej obce Ľubovec, no ku Radaticiam a ku koňom má stále veľmi blízko. Tento vzťah vypestoval aj u svojich troch synov. Súťažiť bude jeho brat Emil.
Program súťaže tvoria tri disciplíny - slalom s nákladom metrovice, práca s drevom na presnosť a sila ťažných koní potiahnuť bremeno, ktoré po pár metroch bude ťažšie a ťažšie.
Slovo batoh v názve súťaže znamená po šarišsky bič. Ako však jazdec z povolania a vyučený chovateľ koní Jurko zdôraznil, furmani ho nepoužívajú na bitie koní, ale len ako výstrahu.
AFS má vo svojom tohoročnom kalendári podujatí dovedna 19 pretekov. Na východnom Slovensku je \"furmanka\" v Radaticiach prvá, uskutočnia sa ešte 17. februára v Hniezdnom, 28. apríla v Kamienke, 23. júna v Pavlovciach, 21. júla v Belej nad Cirochou a 28. júla v Širokom.
 

Vyberte región